dutch design

tot de jaren 1980 stond Nederland vooral bekend om grafisch ontwerp. generiek, eigentijds Nederlands design, waaronder  interieur en mode, begon op te bloeien in de jaren 1980. internationaal erkende designers zoals onder andere Maarten Baas, Jurgen Bey, Richard Hutten, Hella Jongerius en Marcel Wanders zijn hier het voorbeeld van. deze visionairs, evenals internationaal gerenommeerde ontwerpbureaus en -collectieven als Droog en Moooi zijn verantwoordelijk voor de groeiende bekendheid van de Nederlandse vormgeving.  hun werk werd getoond aan de wereld op de Salone del Mobile in Milaan en andere belangrijke design evenementen.

laten we ook het belang van onderwijs niet vergeten; de opkomst van de Nederlandse vormgeving werd mogelijk gemaakt door de toegang tot hoogwaardig design scholen. de design academy in Eindhoven heeft een reeks van bekende ontwerpers geproduceerd, is internationaal geprezen en verkozen tot "zonder twijfel de beste design academy in de wereld." een ander zeer gewaardeerd nederlands ontwerp instituut is de Gerrit Rietveld Academie.

 

steun van het bedrijfsleven heeft eveneens een belangrijke rol gespeeld als stimulans. in nederland, is design een integraal onderdeel geworden van de productiecyclus.  goede voorbeelden zijn het Amsterdamse ontwerp collectief puik art en soon salon.

 

bovenal wil dutch design verrassen en waarde toevoegen aan het dagelijks leven. en dat vaak met een glimlach.