top of page

Acerca de

1jordaan4crop.jpg

Hoe maak je jouw huis je thuis?

Artikel gepubliceerd op iamexpat.nl

Je bent erin geslaagd om al het papierwerk te doorlopen dat nodig is om te verhuizen, en je hebt geschikte huisvesting gevonden. Nu wil je van je nieuwe plek je thuis maken. Maar hoe? “Het begint allemaal bij jou”, zegt Robin Hendrikse, eigenaar van Robins hood interior consulting, die uit eerste hand ervaring heeft met het helpen van expats om van hun huis een thuis te maken.

“Begin met het vastleggen van je stijl. Stel jezelf de vraag: kun je een plek noemen waar je echt van houdt? Waar voel jij je prettig en verbonden mee? Waar zou je willen wonen als je kon? Wat is het meest waardevolle item dat je bezit? Misschien is het een kast die je hebt geërfd, of een vaas die je al jaren hebt. Het antwoord op die laatste vraag vertelt je wat je na aan het hart ligt", legt Robin uit.

"Stel je voor: je hebt een lange, veeleisende dag op je werk gehad. Wat zou je het gevoel geven dat je thuiskomt? Misschien is het een plant of een schilderij. Het vereist een beetje soul searching om te beseffen wat je nodig hebt om thuis te komen,' zegt hij verontschuldigend glimlachend.

Houd je niet in
“Verzamel het dan allemaal op één plek. Je kunt een online Pinterest-bord starten of een fysiek moodbook maken door pagina's uit tijdschriften te scheuren. Alles is relevant, houd je niet in. Om een voorbeeld te geven: een van mijn klanten heeft een huisje in het bos. Ze houdt van de gezelligheid, de verbondenheid met de natuur. Dat was voor mij een sterk signaal dat ik dat in haar interieur moest verwerken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen diep van binnen weet wat hun stijl is. Het is gewoon moeilijk om het niet ter zaken doende weg te filteren en je niet geïntimideerd te voelen.”

Functionaliteit
“De derde stap: bedenk wat je nodig hebt aan functionaliteit. Wil je gasten entertainen? Wil je vanuit huis werken? Heb je een plek nodig om je yogamat uit te rollen? Wil je dat vrienden en familie komen logeren?” Verleidelijk, maar wat als je niet veel ruimte hebt?

Robin knikt: “Overweeg om een ruimte multifunctioneel te gebruiken. Zet een bank in je thuiskantoor die ook als bed kan dienen. Je hebt een comfortabele plek om te lezen en te werken, en je gasten kunnen blijven slapen. En dan alles bij elkaar: zet je moodbook om in woorden en vertaal het allemaal naar kleuren, materialen en items die je in de ruimte wilt hebben. Begin met de vloer en werk omhoog. Het hoeft niet allemaal high-end design te zijn, een mix met meer toegankelijke items geeft een eigen, spannend effect.”

Keuzes
Klinkt makkelijk. Wat maakt het dan zo moeilijk, vooral voor expats? Hij houdt zijn handen omhoog: “Niet wetend waar naar toe te gaan, wat te kiezen. Gebrek aan tijd, aandacht en energie; je kunt gemakkelijk vijf zondagen doorbrengen met het bezoeken van saaie keukenshowrooms zonder dat je er ook maar iets mee opschiet. Tegelijkertijd, als je alles uit één winkel haalt, kom je in een catalogus te leven. Dan is er ook de veelheid aan keuzes. Stel dat je een bank wilt kopen: je hebt de keuze uit talloze merken, die allemaal een scala aan modellen hebben in duizenden configuraties en honderden stoffen. Ik ken mensen die een vriend meenemen om te helpen beslissen. Dat kan de zaken soms nog ingewikkelder maken - en als je nieuw bent in een land, heb je die optie misschien niet.”

Extra stap
“Bovendien is het niet ongewoon dat je met arrogantie wordt begroet. Mensen die je het idee geven dat ze je als klant niet willen als je niet zeker weet wat je zoekt. Ik vermoed ook dat sommigen het te ingewikkeld vinden om met expats om te gaan: vanwege cultuurverschillen of het moeten vertalen van offertes. Wat je wilt vinden, zijn die mensen die bereid zijn een stap extra te doen.”

Luister
Dus, hoe kom je erachter waar je heen moet? “Vraag collega's of andere mensen die je hier kent om tips. Check online beoordelingen. Ga niet alleen voor de grote winkels of flitsende websites, kleine aanbieders kunnen heel goed zijn in wat ze doen en veel waar voor hun geld bieden. Het belangrijkste is dat ze luisteren. Persoonlijk zoek ik graag mensen op die houden van wat ze doen, gespecialiseerd zijn en expertise hebben opgebouwd. Ze kunnen voorkomen dat ujekostbare fouten maakt, zoals het plaatsen van niet passende zonwering of het plaatsen van een vloer die niet voldoet aan de Nederlandse strenge wettelijke eisen. Zonder de juiste hoeveelheid geluiddempend materiaal loop je het risico dat je je hele vloer eruit moet halen.”

En tot slot, wat is je ultieme tip?
“Maak het leuk en licht. Van je huis een thuis maken moet geen strijd zijn, vol teleurstelling, onzekerheid en zorgen. Ik heb zelf in het buitenland gewoond, ik weet hoe moeilijk het is om je weg te vinden. Hoe overweldigend het kan zijn, en hoe je geweldige baan alle energie opslokt die je hebt. Maar aan het eind van de dag is het jouw huis. De reis ernaartoe is net zo belangrijk. En de mensen met wie je werkt, moeten dat respecteren. Het zou leuk moeten zijn om hier te wonen.”

 

Interview door Lucia Broms-Thie

Foto door Oscar Beins @ Uwvastgoedfotograaf.nl
 

Neem contact op. 

Vrijblijvend een introductie interieur consult inplannen?

Een andere vraag? Ik hoor graag van je. 

En jij hoort terug van mij, binnen 48 uur. 

Dank voor het versturen!
bottom of page